Kuchnia hiszpańska jest bez wątpienia jedną z najpopularniejszych europejskich kuchni. Łączy ona naleciałości arabskie, meksykańskie, ale też francuskie czy angielskie. Chcesz dowiedzieć się więcej o śródziemnomorskich smakach? Czytaj dalej, a na pewno się nie zawiedziesz! Jaka jest kuchnia hiszpańska?  Bez wątpienia hiszpańska kuchnia jest jedną z najbardziej zróżnicowanych, a składa się na to wiele elementów. Przede wszystkim wpływ na te ...

Ryba antar to raczej rzadko spotykana propozycja na stołach w naszych domach. Aktualnie jednak coraz chętniej stawiamy na ryby, które mają szereg wartości odżywczych. Antar ryba wędzona zdobyła popularność na świecie poprzez wytwarzanie w swoim ciele białka, które ma za zadanie zmniejszać proces zamarzania. To sprawia, że takie właściwości pozwalają rybie żyć nawet w trudnych warunkach Antarktydy. Co ciekawe, antar ...

Tołpyga jest rybą z rodziny łososiowatych, ma niską zawartość tłuszczu, a dużą ilość witamin i składników mineralnych. Jest uważana zazwyczaj za alternatywę dla karpia, może być gotowana, smażona na parze albo pieczona. Zdrowotne właściwości tołpygi Smak ryby jest wyjątkowo delikatny, z wyczuwalnym orzechowym. Są to ryby słodkowodne, które podobnie jak ich morskie odpowiedniki mają sporo właściwości odżywczych. Żyje głównie w ...

Limanda to ryba należąca do gatunku flądrowatych, którą najczęściej można spotkać na obszarze Morza Bałtyckiego, Oceanu Atlantyckiego oraz Morza Północnego. Czy limanda jest zdrowa? Jaki jest jej smak? Jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje i dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety? Limanda – co to za ryba? Limanda to ryba, która należy do gatunku flądrowatych. Jej długość wynosi zazwyczaj od ...

Zębacz to ryba, którą coraz chętniej wybierają osoby na diecie. Okazuje się, że dostarcza ona organizmowi cennych mikroelementów i zdrowych tłuszczy. Przed wyborem takiej ryby warto bliżej przyjrzeć się jej właściwościom. Zębacz – co to za ryba? Czy jest zdrowa? O czym powinniśmy wiedzieć? Zębacz – co to za ryba? Zębacz smugowy jest z powodzeniem polecany osobom, które chcą zrzucić kilka ...

Ryba srebrzyk posiada silne, bocznie lekko spłaszczone, wydłużone ciało, które jest pokryte srebrzystymi łuskami – na grzbiecie nieco ciemniejsze, na odwłoku jaśniejsze srebrzyste, na odwłoku prawie białe – boki ciała są żółtawe. Łuski mają małe kolce na odsłoniętych częściach płytek. Srebrzyk – co to za ryba? Charakterystyczną cechą srebrzyka, nazywanego również argentyńczykiem są bardzo duże oczy, których średnica jest większa ...

Kurtosz, czyli inaczej kurtoszkalacz to tradycyjne węgierskie ciasto. Przysmak ten wielu osobom kojarzy się z wakacjami na Węgrzech, kiedy to jadło się gorące kurtosze. Smakiem przypomina kołacz lub sękacz. Jest wykonany z ciasta drożdżowego. Zwykle podawany jest ze słodką posypką – tradycyjnie cukrową, ale w różnych wariacjach może to być kokos, cynamon, kakao, bakalie. Kurtosz ma kształt wydrążonego walca. W ...