Tołpyga jest rybą z rodziny łososiowatych, ma niską zawartość tłuszczu, a dużą ilość witamin i składników mineralnych. Jest uważana zazwyczaj za alternatywę dla karpia, może być gotowana, smażona na parze albo pieczona.
Zdrowotne właściwości tołpygi
Smak ryby jest wyjątkowo delikatny, z wyczuwalnym orzechowym. Są to ryby słodkowodne, które podobnie jak ich morskie odpowiedniki mają sporo właściwości odżywczych. Żyje głównie w Azji, ale jest również spotykana w krajowych zbiornikach wodnych, dzięki zarybianiu. Odżywia się głównie fitoplanktonem, co sprawia, że naturalnie zapobiega kwitnieniu wód, dlatego jest bardzo pożądanym mieszkańcem wód. Zastanawiając się ryba tołpyga, czy jest zdrowa, trzeba wiedzieć, że dostarcza ona spore dawki żelaza, jest bogata w białko, witaminy i składniki mineralne, między innymi fosfor, magnez, potas i witaminy z grupy B wykorzystywane do prawidłowej pracy układu nerwowego.
Tołpyga, czy to dobra ryba? Specjaliści twierdzą, że ryby morskie mają więcej wartości odżywczych niż słodkowodne, ale tołpyga ma sporo składników zdrowotnych. Wartości odżywcze tołpygi to także kwasy omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Zastanawiając się, jak wygląda tołpyga, trzeba wiedzieć, że jest to duża ryba, która ma oczy umiejscowione poniżej linii szczęki, z tego względu wygląda, jakby pływała do góry nogami.
Jak przyrządzić tołpygę?
Ryba tołpyga może być przyrządzana na wiele sposobów, podobnie jak karp. Przypomina w smaku amura i karpia, jest niskokaloryczna. Bardzo dobrze smakuje po prostu usmażona na patelni albo upieczona w piekarniku. Może być także gotowana na parze albo dodawana do zupy rybnej. Tołpyga bardzo dobrze smakuje pieczona w ziołach:
– naczynie żaroodporne należy wysmarować masłem albo oliwą, rybę należy włożyć do naczynia i doprawić rozmarynem, tymiankiem, cytrynowym pieprzem i czosnkiem, tołpyga powinna być pieczona pod przykryciem w temperaturze 220 stopni przez 25 minut.
Podobnie jak karp ryba zawiera sporo ości, żeby stały się one niewyczuwalne, należy ponacinać filety przed obróbką termiczną. Dobrym rozwiązaniem jest także tołpyga przyrządzana tradycyjnie, w panierce:
– przed smażeniem oczyszczoną tołpygę trzeba umieścić na godzinę w lodówce, następnie posolić i panierować otaczając dokładnie w jaju i tartej bułce, a potem smażyć z obu stron na złoty kolor.
Ryba tołpyga jest dużej wielkości i może zapewnić kilkuosobowej rodzinie wyżywienie przynajmniej przez kilka dni. Jest idealną propozycją dla osób chcących się odżywiać smacznie i zdrowo.
Dodaj komentarz