Bigos to klasyczne polskie danie, które zwykle serwowane jest podczas zimowych dni, ale smakuje równie dobrze o każdej porze roku. To jedno z tych dań, które najlepiej smakuje, kiedy zostanie odstawione na kilka dni, a następnie podgrzane. Czy wiesz jak zrobić idealny bigos? Jeśli nie, ten poradnik krok po kroku jest dla Ciebie! Przepis na idealny polski bigos Bigos to ...

Chleb to jedno z najważniejszych i najbardziej podstawowych dań w polskiej kuchni. Nic nie smakuje lepiej niż domowy chleb prosto z piekarnika. Dziś opiszę dla Was prosty przepis na chleb, który może wykonać każdy, niezależnie od poziomu doświadczenia w kuchni. Składniki na domowy chleb 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 550) 300 ml letniej wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka ...

Malinowa chmurka to pyszne oraz łatwe do zrobienia ciasto z malinami i bezą, które rewelacyjnie smakuje, a także pięknie wygląda podane na deser. Zazwyczaj ciasto jest przygotowywane na cieście kruchym, jednak dla osób nielubiących kruchego ciasta alternatywą może być malinowa chmurka na biszkopcie. Natomiast dla nieposiadających wiele wolnego czasu lub w przypadku niespodziewanych gości idealnym rozwiązaniem będzie malinowa chmurka bez ...

Gotowe pierogi to idealny pomysł na posiłek dla osób zabieganych, które nie mają czasu na samodzielne przygotowywanie potraw. Gotowanie mrożonych pierogów i ich przygotowanie do spożycia jest na tyle proste, że nawet osoba całkiem niezaznajomiona ze sztuką kulinarną, powinna bez problemu sobie poradzić. Mrożone pierogi dostępne są w wielu wariantach smakowych, a więc każdy znajdzie coś dla siebie. Warto jednak ...

Kurtosz, czyli inaczej kurtoszkalacz to tradycyjne węgierskie ciasto. Przysmak ten wielu osobom kojarzy się z wakacjami na Węgrzech, kiedy to jadło się gorące kurtosze. Smakiem przypomina kołacz lub sękacz. Jest wykonany z ciasta drożdżowego. Zwykle podawany jest ze słodką posypką – tradycyjnie cukrową, ale w różnych wariacjach może to być kokos, cynamon, kakao, bakalie. Kurtosz ma kształt wydrążonego walca. W ...