Receptury gastronomiczne to w dużym skrócie mocno rozbudowane przepisy, które muszą zawierać określone dane i w większości wypadków są bardzo dokładne. Co musi zawierać receptura gastronomiczna? W tego typu recepturze muszą zostać zapisane następujące dane: nazwa potrawy (lub napoju), składniki (ich ilość musi być zapisana w odpowiednich jednostkach – kilogramach, litrach lub sztukach), informacje dodatkowe (porady odnośnie kolejnych kroków przygotowywania, ...
Nelsonka jak mówi definicja ze słownika języka polskiego, jest to naczynie do duszenia mięsa i ryb po nelsońsku. Inne pojęcie mówi też o tym, że nelsonki wykorzystuje się do podawania zrazów po nelsońsku. Nelsonka to niewielka miseczka z dwoma uchwytami. Najczęściej wykonana jest z kamionki. Oczywiście zastosowanie nelsonek nie musi ograniczać się do podawania mięsa czy ryb przygotowanych w specjalny ...
Tranżerowanie to słowo pochodzące od francuskiego trancher. Oznacza ono nic innego jak porcjowanie. Wydaje się proste? Wcale nie jest to takie łatwe, jak mogłoby się wydawać. Tranżerowanie polega bowiem na profesjonalnym rozbieraniu i porcjowaniu dużych sztuk mięsa lub całych zwierząt. Chodzi tutaj np. o steki, drób lub dziczyznę. Należy podkreślić, że tranżerowanie to fachowe porcjowanie. W gastronomii osoba, która się ...
Menaż to bardzo przydatne akcesorium w gastronomi. Przydaję się zarówno w domowej kuchni, jak i w dużych restauracjach. Menaż to nic innego jak poręczny stojak z funkcjonalnym uchwytem do przenoszenia, w którym umieszczone są naczynia na przyprawy. Ze względu na swoje przeznaczenie menaże często są nazywane przyprawnikami. Określenie to jest o wiele bardziej spopularyzowane. Menaż, czyli przyprawnik Przyprawniki to proste ...