Ryba limanda - czy jest zdrowa?

Ryba limanda – czy jest zdrowa?

Limanda to ryba należąca do gatunku flądrowatych, którą najczęściej można spotkać na obszarze Morza Bałtyckiego, Oceanu Atlantyckiego oraz Morza Północnego. Czy limanda jest zdrowa? Jaki jest jej smak? Jakimi wartościami odżywczymi się charakteryzuje i dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety?

Limanda – co to za ryba?

Limanda to ryba, która należy do gatunku flądrowatych. Jej długość wynosi zazwyczaj od 15 do 25 centymetra, a waga oscyluje w granicach maksymalnie 1,4 kilograma. Ryba limanda inaczej nazywana jest limandą żółtopłetwą, flądrą żółtopłetwą albo gładzicą amerykańską. Charakteryzuje się owalnym oraz spłaszczonym ciałem, a jej oczy umiejscowione są z prawej strony ciała. Limanda należy do ryb, które łowi się nie tylko ze względu na mięso, które jest białe, soczyste oraz delikatne, ale także z powodu ikry. Obszar występowania tej ryby to Morze Północne, Morze Bałtyckie oraz Ocean Atlantycki.

Limanda – czy ta ryba jest zdrowa?

Czy limanda jest zdrowa? Jest to ryba, która ma wiele wartości odżywczych pod warunkiem, że jest hodowana w odpowiednich warunkach. Ryba ta jest bogata w takie składniki odżywcze jak kwasy tłuszczowe omega-3 oraz witaminy A oraz D. Dzięki tym składnikom limanda dobroczynnie wpływa na serce i mózg, a także może przyczynić się do zmniejszenia stanu zapalnego w organizmie. W limandzie jest również sporo białka, które przyczynia się do wzrostu, a także naprawy mięśni. Ryba ta jest również bogata w witaminę B12, dzięki której układ nerwowy jest w stanie poprawnie funkcjonować. Limanda jest doskonałym produktem w przypadku osób, które chcą stracić na wadze ze względu na niewielką ilość kalorii.

Limanda – jak ją przyrządzić?

Kolejnym plusem limandy jest to, że można ją przyrządzić na wiele sposobów. Dobra będzie zarówno w wersji gotowanej, smażonej, jak i przyrządzonej na grillu. Ryba ta może być również dodatkiem do zupy albo sosu. Jest również możliwe podawanie limandy w formie kotlecików albo paluszków rybnych. W tym wypadku najpierw trzeba zmielić filet w maszynce. Przy zakupie należy wybierać tylko filety bez ciemnych plamek, a następnie przechowywać limandę w lodówce albo zamrażalniku. Ryba w lodówce powinna leżeć maksymalnie 2 dni, w zamrażalniku do pół roku.

Limanda – czy można ją podawać dzieciom?

Lmanda ma wiele wartości odżywczych, które są dobre zarówno dla dorosłych, jak i dla dzieci. Ryba limanda dla dzieci powinna być kupiona ze sprawdzonego źródła. Ryba zakupiona w nieodpowiednim miejscu może mieć w sobie wysoki poziom zanieczyszczeń, który wpływa niekorzystnie na organizm zarówno dzieci, jak i dorosłych.