Zębacz to ryba, którą coraz chętniej wybierają osoby na diecie. Okazuje się, że dostarcza ona organizmowi cennych mikroelementów i zdrowych tłuszczy. Przed wyborem takiej ryby warto bliżej przyjrzeć się jej właściwościom. Zębacz – co to za ryba? Czy jest zdrowa? O czym powinniśmy wiedzieć?
Zębacz – co to za ryba?
Zębacz smugowy jest z powodzeniem polecany osobom, które chcą zrzucić kilka kilogramów. Mięso tej ryby jest białe, jędrny i delikatne. Możemy liczyć na niewiele kalorii i wyjątkowy smak, dzięki czemu coraz chętniej wybieramy zębacza w swoim domu. W składzie znajdziemy między innymi:
- Witaminy B, D, E i A,
- białko, wapń i jod,
- kwasy tłuszczowe Omega 3.
Nie bez znaczenia jest to, że w 100 gramach zębacza znajduje się tylko 100 kcal. Ryba zębacz nazywana jest także zębaczem pasiastym lub pospolitym. Jak już wiemy, to delikatne mięso ma wiele zalet. Zazwyczaj ryba ta występuje w wodach Oceanu Atlantyckiego i w Morzu Bałtyckim. Trzeba wiedzieć, że zębacz czarny wybiera skaliste, piaszczyste i muliste dno, na głębokości od 1 do 500 m p.p.m.
Ryba zębacz – czy jest zdrowa?
Czy ryba zębacz jest zdrowa? Odpowiedź na to pytanie jest bardzo łatwa. Ta ryba jest zdrowa i warto ją regularnie włączać do swojej diety. Opinie miłośników ryb jasno wskazują, że zębacz to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych ryb. Trzeba mieć na uwadze to, że ubarwienie ryby jest zmienne – rdzawo-brązowe, szaro-niebieskie lub czarne. Zębacz osiąga ok. 50-80 cm, jednak spotykane są także okazy o długości 150 cm. W poprzek ciała ryba posiada kilkanaście pasów o barwie ciemnej, które zachodzą na płetwę grzbietową.
Zębacz czarny nie jest rybą agresywną, jednakże ma mocne szczęki i zęby. Służą jej głównie do rozłupywania jeżowców, ślimaków, krabów i tym podobnych składników pożywienia. Zębacza prowadzą raczej samotniczy tryb życia, przy czym wyjątkiem jest okres rozrodu. Samiec ma za zadanie bronić ikry aż do okresu wylęgu larw.
Poszukując idealnej ryby na obiad lub kolację, nie można przejść obojętnie obok zębacza. Jak widać, jest to ryba nie tylko smaczna, lecz także zdrowa. Docenić trzeba bogactwo witamin i kwasów tłuszczowych, które wpływają pozytywnie na funkcjonowanie organizmu. Zębacz smugowy nie bez powodu jest tak popularny w wielu krajach. W Polsce także zauważamy wzrost zainteresowania tym produktem. Coraz chętniej kupujemy zębacza w marketach i sklepach z rybami, gdzie możemy liczyć na wiele propozycji. Osoby na diecie doceniają także fakt, że zębacz ma niewiele kalorii. Smak i wartości odżywcze to najważniejsze atuty zębacza.
Dodaj komentarz