Jaka jest kuchnia hiszpańska i co ją wyróżnia?

Kuchnia hiszpańska jest bez wątpienia jedną z najpopularniejszych europejskich kuchni. Łączy ona naleciałości arabskie, meksykańskie, ale też francuskie czy angielskie. Chcesz dowiedzieć się więcej o śródziemnomorskich smakach? Czytaj dalej, a na pewno się nie zawiedziesz!

Jaka jest kuchnia hiszpańska? 

Bez wątpienia hiszpańska kuchnia jest jedną z najbardziej zróżnicowanych, a składa się na to wiele elementów. Przede wszystkim wpływ na te smaki ma ciekawa i skomplikowana historia, geograficzne położenie oraz różnice i tradycje pomiędzy konkretnymi regionami. Bez wątpienia kuchnia hiszpańska to pełnia smaków, aromatów i barw, w której znajdziemy sporo owoców morza, warzyw, owoców czy ryb. 

Jakich produktów używa się w hiszpańskiej kuchni?

Kuchnia hiszpańska to wysokiej jakości produkty, szczególnie te regionalne. Na wyróżnienie zasługuje chorizo, czyli  dojrzewająca wieprzowa szynka, której smak i aromat pobił podniebienia milionów ludzi na całym świecie. Kuchnia śródziemnomorska nie miałaby racji bytu bez prawdziwej oliwy z oliwek, która dodana do potrawy wzmacnia jej smak. Miłośnicy serów również odnajdą się w hiszpańskiej kuchni. Na uwagę zasługuje zwłaszcza ser Manchego, robiony z owczego mleka i powstający na równinie la Manchy. Jest kremowy i delikatnie pikantny. 

Chcąc kupić przysmaki kuchni hiszpańskiej, dobrze jest wybierać produkty posiadające certyfikaty i znaki jakości, tak by mieć pewność, że nasze zakupy faktycznie podchodzą z danego regionu i zostały wyprodukowane według tradycyjnych metod.  

Najpopularniejsze dania kuchni hiszpańskiej 

Omawiając charakterystykę hiszpańskiej kuchni, nie sposób nie wspomnieć o jej najpopularniejszych daniach, które jadane są na całym świecie. Chyba każdy z nas słyszał o słynnej tortilli, czyli omlecie z ziemniaków oraz jajek, smażonych na wysokogatunkowej oliwie. Potrawa ta może pełnić funkcję głównego dania, jak i być podawana w formie przystawki, słynnego tapas. 

Paella to kolejna potrawa, której nie mogło zabraknąć w zestawieniu hiszpańskich dań. Najczęściej przygotowywana jest ona z owocami morza, bądź rybami, a całość doprawiona zostaje szafranem, który odpowiada nie tylko za smak, ale również charakterystyczny kolor. 

Kolejnym daniem hiszpańskiej kuchni jest gazpacho, czyli rodzaj chłodnika, w skład którego wchodzą ogórki, papryka, pomidory, cebula oraz oliwa. Hiszpanie uwielbiają tę potrawę podawać podczas upałów, ponieważ nie dość, że jest pożywna, to jeszcze orzeźwiająca.

Jak widać, hiszpańska kuchnia to pełnia smaków, aromatów i kolorów. Uwielbiana jest przez ludzi na całym świecie. A jakie jest Wasze ulubione hiszpańskie danie?