Rozpoczęła się jesień, a wraz z nią sezon na przeziębienia. Zanim udamy się do lekarza, warto spróbować samodzielnie zwalczyć pierwsze oznaki przeziębienia, takie jak osłabienie, ból gardła, czy katar. Dobrym domowym sposobem na pozbycie się choroby, jest grog drink. Co to jest grog? To nic innego jak drink rozgrzewający, tradycyjnie pity przez marynarzy, szczególnie floty brytyjskiej. Ta aromatyczna mieszanka alkoholu, cytrusów i odpowiednich przypraw, wspomaga odporność i pomaga pozbyć się objawów przeziębienia.
Jak przygotować grog – drink rozgrzewający?
Możliwości jest kilka. Zgodnie z tradycją, do przygotowania grogu powinniśmy użyć whisky, ginu, rumu lub araku. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, żeby do przygotowania tego drinka, wykorzystać np. wódkę. Najważniejsze są przyprawy. Wybieramy takie, które mają działanie rozgrzewające, antyseptyczne i wspomagające odporność. Mogą to więc być cynamon, imbir, goździki, gałkę muszkatołową lub anyż. Oprócz przypraw, do grogu należy dodać również cytrynę (opcjonalnie również pomarańczę) i miód. A w niektórych przypadkach także syrop malinowy.
Taka mieszanka ma szansę postawić Cię na nogi i wyleczyć z przeziębienia. Od czasu do czasu, grog drink można pić również profilaktycznie. Szczególnie, kiedy np. bardzo zmarzniemy wracając zimą do domu. Drink rozgrzewający wzmocni naszą odporność i pomoże zwalczyć początki ewentualnej choroby. Napój należy pić wieczorem, najlepiej tuż przed snem. Przedstawiamy dwie propozycje przyrządzenia grogu. Mniej i bardziej tradycyjną.
Grog przepis tradycyjny:
- 50 ml ciemnego rumu,
- 100 ml wody,
- sok z połowy cytryny,
- łyżeczka miodu,
- łyżeczka mieszanki rozgrzewających przypraw (cynamonu, imbiru i goździków).
Wodę doprowadzamy do wrzenia, gotując w niej przyprawy. Odstawiamy na mniej więcej pięć minut. Następnie, dodajemy alkohol, sok z cytryny i miód. Koniecznie w takiej kolejności! Całość dokładnie mieszamy i pijemy, póki gorące.
Grog przepis na bardziej aromatyczną wersję napoju:
- 100 ml ciemnego rumu,
- 300 ml wody,
- 1,5 łyżeczki czarnej herbaty (do zaparzenia),
- łyżka miodu,
- sok z całej cytryny,
- skórka otarta z całej cytryny,
- 3 goździki,
- 3 ziarenka czarnego pieprzu,
- pół łyżeczki cynamonu,
- kilka plasterków świeżego imbiru,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Wodę wlewamy do garnka, wsypujemy do niej przyprawy (wraz z cytrynową skórką) i całość doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy herbatę, przykrywamy garnek i parzymy napar przez 2-3 minuty. W tym czasie wyciskamy sok z cytryny. Gotowy napar przecedzamy przez sitko. Dodajemy do niego sok cytrynowy, rum i miód. Gotowe!
Polecam!