Malinowa chmurka - przepis i przygotowanie

Malinowa chmurka – przepis na ciasto i placek z bezą

Malinowa chmurka to pyszne oraz łatwe do zrobienia ciasto z malinami i bezą, które rewelacyjnie smakuje, a także pięknie wygląda podane na deser. Zazwyczaj ciasto jest przygotowywane na cieście kruchym, jednak dla osób nielubiących kruchego ciasta alternatywą może być malinowa chmurka na biszkopcie.

Natomiast dla nieposiadających wiele wolnego czasu lub w przypadku niespodziewanych gości idealnym rozwiązaniem będzie malinowa chmurka bez pieczenia, którą możemy zrobić na herbatnikach. Bez względu na wybraną technikę stworzenia placka, jego stałym elementem jest zawsze leciutka beza i maliny, dlatego ciasto występuje też pod nazwą placek pod malinową chmurką.

Przepis na malinową chmurkę jest dość łatwy do wykonania i nie powinien sprawić większych trudności, nawet mniej doświadczonym w wypiekaniu ciast osobom. Ciasto malinowe z bezą świetnie sprawdzi się jako deser na każdą okazję.

Malinowa chmurka – przepis i przygotowanie


Malinowa chmurka (ciasto kruche):

  • 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500,
  • 3 kurze żółtka,
  • 100 g masła,
  • 30 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z prawdziwej wanilii,
  • forma o wymiarach 23 cm x 33 cm x 7 cm.

Przygotowanie:

  1. Schłodzone składniki posiekać nożem i szybko zagnieść gładkie, jednolite ciasto.
  2. Ciasto włożyć do woreczka foliowego i schować do lodówki na około 60 minut, aby się schłodziło.
  3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
  4. Zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim równo formę.
  5. Rozłożone w formie ciasto nakłuć po całej powierzchni widelcem i ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut.
  6. Piekarnik nagrzać góra-dół do 190°C i piec przez około 20 minut, do delikatnego przyrumienienia się ciasta.
  7. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Galaretka z malin

  • 3 galaretki malinowe,
  • 500 g świeżych lub mrożonych malin,
  • 600 ml wrzącej wody.

Przygotowanie:

  1. Galaretki rozmieszać w wodzie i wystudzić.
  2. Maliny zalać galaretkami i odczekać, aż wszystko zacznie delikatnie tężeć.
  3. Następnie maliny wyłożyć na upieczony spód z ciasta i wstawić do lodówki, aby zastygły.

Krem ze śmietany i mascarpone

  • 250 g serka mascarpone,
  • 400 ml śmietany 30% lub 36%,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 3 – 4 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

  1. Śmietanę ubić z cukrem, pod koniec dodawać stopniowo serek mascarpone i ekstrakt waniliowy.
  2. Krem ubić tuż przed położeniem go na zastygniętą galaretkę z malinami.
  3. Ciasto wstawić do schłodzenia.

Beza na ciasto z malinami

  • 150 g cukru do wypieków
  • 3 białka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g płatków migdałowych

Przygotowanie:

  1. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając po łyżce cukier. Ubijać do czasu uzyskania sztywnej i lśniącej konsystencji piany.
  2. Pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i krótko miksować.
  3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i delikatnie rozsmarować w niej ubite białka. Wierzch posypać płatkami z migdałów.
  4. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół do 140 stopni C, przez około 60 minut.
  5. Upieczona beza powinna być lekko popękana i chrupiąca.
  6. Bezę wystudzić i położyć na krem.
  7. Ciasto schłodzić przez 2 h.