Gotowe pierogi to idealny pomysł na posiłek dla osób zabieganych, które nie mają czasu na samodzielne przygotowywanie potraw. Gotowanie mrożonych pierogów i ich przygotowanie do spożycia jest na tyle proste, że nawet osoba całkiem niezaznajomiona ze sztuką kulinarną, powinna bez problemu sobie poradzić. Mrożone pierogi dostępne są w wielu wariantach smakowych, a więc każdy znajdzie coś dla siebie. Warto jednak pamiętać o paru wskazówkach, które sprawią, że będą one naprawdę smaczne.
Jak gotować mrożone pierogi?
Zacznij od przygotowania odpowiedniej porcji mrożonki. Nie należy gotować na zapas, gdyż po ostygnięciu pierogi mogą skleić się ze sobą i stracić swoje walory smakowe oraz estetyczne. Resztę opakowania schowaj od razu do zamrażalnika. W międzyczasie przygotuj garnek z lekko posoloną wodą i zaczekaj aż się zagotuje. Znacznie przyśpieszysz ten proces, używając pokrywki. Ważne jest, aby naczynie do gotowania było odpowiednio duże. Ostrożnie wrzucaj pierogi do wrzątku, uważając, aby się przy tym nie oparzyć. Na ten czas najlepiej jest zmniejszyć ogień do minimum. Gdy cała porcja znajdzie się już w wodzie, podkręć go ponownie, po czym zamieszaj delikatnie. Dzięki temu pierogi nie będą przywierać do dna.
Czy rozmrażać pierogi przed gotowaniem?
Nie warto tego robić. Rozmrażanie może spowodować, że pierogi skleją się ze sobą, będą nieapetyczne, a farsz wycieknie do wody podczas gotowania. O wiele lepiej jest wrzucić od razu zamrożony produkt do wrzątku i cieszyć się nie tylko dobrym smakiem, ale i wyglądem dania. Pamiętaj jednak, że zamrożone pierogi gotuje się nieco dłużej niż takie w temperaturze pokojowej. Mimo to warto uzbroić się w cierpliwość.
Jak długo gotować pierogi mrożone?
Informację o czasie gotowania pierogów bardzo często można znaleźć na etykiecie. Zazwyczaj jest to około 5 – 6 minut. Możesz także zaobserwować, co dzieje się wewnątrz garnka. Gdy pierogi zaczną wypływać na powierzchnię, pozwól się im jeszcze chwilę pogotować, po czym zacznij delikatnie wyjmować. Do tego celu świetnie sprawdzi się specjalna łyżka z dziurkami. Przed wyjmowaniem przygotuj sobie także rondel bądź miskę, do których przełożysz gotowe pierogi, a także cedzak wraz z talerzem, na który będzie spływać woda.
Jak podawać pierogi?
Podstawą dobrego wyglądu potrawy jest pozbycie się resztek wody. Nie warto więc rezygnować z sitka czy durszlaka. Odcedzone pierogi przełóż do suchego naczynia i polej odrobiną roztopionego masła albo innego tłuszczu. Dzięki temu nie będą się sklejać i zyskają bardziej wyrazisty smak. Do wariantów na słono można dodać jeszcze podsmażoną cebulkę bądź skwarki z boczku. Aby przemycić dodatkową porcję warzyw, potrawę zaserwuj z sałatką na bazie kapusty pekińskiej bądź jakąkolwiek inną, która smakuje domownikom. Do pierogów z owocowym farszem świetnie sprawdzi się natomiast śmietana albo jogurt naturalny i ewentualnie cukier.
Przekonaj się, że gotowanie mrożonych pierogów jest dziecinnie proste. Przy niewielkim nakładzie pracy i czasu można uzyskać świetny smak, który wielu osobom przypomina beztroskie dzieciństwo.
Uwielbiam mocno podsmażone pierogi, po ich rozmrożeniu…
Pierogi to jedno z moich dań dzieciństwa.
Pierogi z cebulką i boczkiem na tę porę są super