Receptura gastronomiczna – jak wygląda i co powinna zawierać? (przykłady)

Receptura gastronomiczna

Receptury gastronomiczne to w dużym skrócie mocno rozbudowane przepisy, które muszą zawierać określone dane i w większości wypadków są bardzo dokładne.

Co musi zawierać receptura gastronomiczna?

W tego typu recepturze muszą zostać zapisane następujące dane:

  • nazwa potrawy (lub napoju),
  • składniki (ich ilość musi być zapisana w odpowiednich jednostkach – kilogramach, litrach lub sztukach),
  • informacje dodatkowe (porady odnośnie kolejnych kroków przygotowywania, wskazówki dotyczące wykorzystania składników, wagę oraz opcjonalnie zdjęcia).

Receptury w gastronomii zawierają też sposób przybrania danej potrawy.

Przykłady receptur gastronomicznych

Na przykład receptura gastronomiczna chleba na zakwasie powinna zawiera wszystkie produkty niezbędne do upieczenia chleba razem z gramaturami. Znajdują się w niej także sugestie, jaki zakwas najlepiej wybrać oraz jak zrobić go samemu. Najważniejszym elementem są jednak kroki podczas wytwarzania samego chleba. Niezwykle istotne informacje to kolejność oraz ilość dodawania składników, a także czas i temperatura pieczenia.