Nelsonka jak mówi definicja ze słownika języka polskiego, jest to naczynie do duszenia mięsa i ryb po nelsońsku. Inne pojęcie mówi też o tym, że nelsonki wykorzystuje się do podawania zrazów po nelsońsku. Nelsonka to niewielka miseczka z dwoma uchwytami. Najczęściej wykonana jest z kamionki. Oczywiście zastosowanie nelsonek nie musi ograniczać się do podawania mięsa czy ryb przygotowanych w specjalny sposób. Nelsonki równie dobrze sprawdzają się jako naczynie, w którym podać możemy bigos czy chociażby fasolkę po bretońsku.
Czym więc są te znamienite zrazy po nelsońsku i jak je przygotować? Jest to zapiekanka z wołowiny, grzybów i ziemniaków. Danie to zawdzięcza swoją nazwę historii, która mówi o tym, że było to ulubione danie admirała Royal Navy – Horatio Nelsona. Nelsonka zaś zawdzięcza swoją nazwę temu, że świetnie sprawdza się w przygotowaniu tej potrawy.
Wołowinę pokrojoną w cienkie plastry rozbijamy tłuczkiem, podsmażamy na maśle i wykładamy nią naszą nelsonkę. Na maśle pozostałym po podsmażeniu wołowiny należy zeszklić cebulę i dodać do mięsa. Grzyby myjemy i gotujemy w wodzie, a potem dodajemy wraz z wywarem do naszej nelsonki i dusimy razem na niewielkim ogniu.












Dodaj komentarz