Menaż

Menaż – co to jest? Czy to przyprawnik?

Menaż to bardzo przydatne akcesorium w gastronomi. Przydaję się zarówno w domowej kuchni, jak i w dużych restauracjach. Menaż to nic innego jak poręczny stojak z funkcjonalnym uchwytem do przenoszenia, w którym umieszczone są naczynia na przyprawy. Ze względu na swoje przeznaczenie menaże często są nazywane przyprawnikami. Określenie to jest o wiele bardziej spopularyzowane.

Menaż, czyli przyprawnik

Przyprawniki to proste rozwiązanie, żeby bezpiecznie przenieść potrzebne zioła i dodatki na stół, a po skończonym posiłku przenieść je z powrotem do kuchni. Menaże mogą przywierać różne formy. Najbardziej klasyczna to stojak z miejscem na solniczkę i pieprzniczkę. Bardziej popularne są przyprawniki z większą ilością elementów. Pięcioczęściowe formy zawierają stelaż z rączką, dwie mniejsze butelki na przyprawy sypkie oraz dwie większe na płyny. Do pojemników można wlać oliwę lub ocet balsamiczny. Restauratorzy doceniają rozwiązanie z dodatkowym miejscem na serwetki oraz wykałaczki. Fani aromatycznego jedzenie mogą wybrać obrotowe przyprawniki z miejscem na nawet kilkanaście pojemników.