Kurtosz - przepis

Kurtosz – przepis na węgierski przysmak

Kurtosz, czyli inaczej kurtoszkalacz to tradycyjne węgierskie ciasto. Przysmak ten wielu osobom kojarzy się z wakacjami na Węgrzech, kiedy to jadło się gorące kurtosze. Smakiem przypomina kołacz lub sękacz. Jest wykonany z ciasta drożdżowego. Zwykle podawany jest ze słodką posypką – tradycyjnie cukrową, ale w różnych wariacjach może to być kokos, cynamon, kakao, bakalie.

Kurtosz ma kształt wydrążonego walca. W Polsce staje się coraz popularniejszy, jednak wciąż nie jest dostępny wszędzie. Dlatego najlepiej wykonać go w domu. Aby uzyskać kształt oryginalnego kurtosza, można wykorzystać wałek kuchenny. Należy jedynie uważać, bo może zmienić kolor w piekarniku. Innym pomysłem jest dokładne obwinięcie rolki ręcznika papierowego folią aluminiową i nałożenie na to ciasta, formując odpowiedni kształt. Kurtosza przygotowanego w ten sposób łatwiej upiec.

Kurtosz – przepis

  • 250 g mąki pszennej,
  • 100 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 12 g drożdży świeżych,
  • 4 łyżki cukru,
  • 50 g masła,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • olej do posmarowania ciasta,
  • dodatki do obtoczenia ciasta (np. brązowy cukier i cynamon, łyżka roztopionego masła),
  • rolka ręcznika papierowego i folia aluminiowa lub wałek.

Kurtosz – przygotowanie

Przygotowujemy dużą miskę. Do letniego mleka dodajemy łyżeczkę mąki i cukru, kruszymy drożdże i mieszamy. Miksturę odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie wsypujemy do miski pozostałe składniki: mąkę, cukier, jajko, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy, a na końcu roztopione masło i łączymy z zaczynem. Ciasto trzeba porządnie wyrobić. Może się trochę kleić. Po wyrobieniu przekładamy je do naoliwionego naczynia i odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia.

Po upływie tego czasu należy wyjąć ciasto na stolnicę i lekko wyrobić. Następnie trzeba z niego uformować długi, cienki paluch. W razie potrzeby, można go rozwałkować. Kolejnym krokiem jest obwinięcie wcześniej przygotowanej rolki ręcznika (obwiniętej bardzo dokładnie folią aluminiową) ciastem. Robimy to mocno, tak, aby ciasto bardzo ściśle przylegało do rolki.

Tak przygotowanego kurtosza smarujemy roztopionym masłem. Brązowy cukier mieszamy z cynamonem i obtaczamy w tej posypce ciasto. Ustawiamy rolkę z kurtoszem na blaszce pionowo.

Piekarnik nagrzewamy do 190º C. Kiedy osiągnie temperaturę, wkładamy blaszkę z kurtoszem. Pieczemy do osiągniecia złotego koloru około 15 – 20 minut, w zależności od grubości ciasta. Kurtosze najlepiej jeść, kiedy są jeszcze lekko ciepłe. Doskonale współgrają ze szklanką mleka lub jako słodki dodatek do kawy. Domowa wersja smakuje jak węgierki kurtosz, a jest ze sprawdzonych składników.