Srebrzyk

Ryba srebrzyk – co to za ryba, czy jest zdrowa?

Ryba srebrzyk posiada silne, bocznie lekko spłaszczone, wydłużone ciało, które jest pokryte srebrzystymi łuskami – na grzbiecie nieco ciemniejsze, na odwłoku jaśniejsze srebrzyste, na odwłoku prawie białe – boki ciała są żółtawe. Łuski mają małe kolce na odsłoniętych częściach płytek.

Srebrzyk – co to za ryba?

Charakterystyczną cechą srebrzyka, nazywanego również argentyńczykiem są bardzo duże oczy, których średnica jest większa niż długość kufy. Płetwa grzbietowa znajduje się powyżej lub tuż za złożonymi płetwami piersiowymi. Płetwy brzuszne są osadzone daleko w tył ciała. Płetwy odbytowe są mocno zakotwiczone za tułowiem, praktycznie pod tułowiem na ogonie. Płetwa tłuszczowa jest ledwo zauważalna. Płetwa ogonowa jest proporcjonalna i ma wyraźne wycięcie. Wszystkie płetwy są praktycznie przezroczyste i nie mają szczególnego zabarwienia. Pęcherz pławny srebrzyka jest bardzo wydłużony i ma charakterystyczny srebrny kolor. Jest to ryba, które może dorastać do 70 cm długości i żyć nawet 35 lat.

Czy ryba srebrzyk jest zdrowa?

Jeśli chodzi o cechy ryb morskich, nie sposób nie wspomnieć o ich wpływie na ludzką dietę i odżywanie. Dzięki łatwostrawnemu białku z powodzeniem może zastąpić np. drób w żywieniu człowieka. Dzięki zawartości kwasów wielonienasyconych, spożywanie ryb morskich pomaga w sposób skuteczny obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Osoby z chorobą niedokrwienną krwi mogą na stałe włączyć do swojej diety ryby morskie. Kwasy tłuszczowe występujące w rybach mają działanie rozrzedzające krew i mają znaczący wpływ na układ nerwowy i odpornościowy. Zatem czy ryba srebrzyk to dobra ryba? Można stwierdzić, że raczej tak, choć wszystko zależy od środowiska z którego pochodzi.

Właściwości ryb morskich, w tym srebrzyka

Badania epidemiologiczne wykazały, że osoby spożywające ryby morskie i owoce morza są mniej narażone na chorobę Alzheimera i rzadziej mają problemy z demencją. Ich regularne przyjmowanie ma znaczenie dla pamięci, a kwasy omega-3 są ważnymi czynnikami funkcjonowania organizmu, wpływając na rozwój płodu i układu nerwowego, który poprawia przewodnictwo nerwowe oraz znacznie zmniejsza ryzyko udaru mózgu i choroby niedokrwiennej serca.

Cena srebrzyka

Srebrzyk w postaci wędzonej to koszt około 17-19 zł za kg. Cena samej tuszy waha się się w okolicach 14 zł. Coraz częściej w sklepach można spotkać srebrzyka po grecku, czyli w charakterystycznej zalewie warzywno-pomidorowej. W tym przypadku jego cena wynosi około 8-10 zł za 500 g.

Opinie na temat srebrzyka są raczej pozytywne. Wiele osób chwali jego białe, delikatne oraz soczyste mięso, które doskonale nadaje się do smażenia.