Co trzeba wiedzieć przed zakupem stalowej patelni?

Co trzeba wiedzieć przed zakupem stalowej patelni?

Na rynku AGD mamy do czynienia z ogromną ilością najróżniejszych stalowych patelni. Którą więc wybrać? I co trzeba wiedzieć, żeby dobrze dopasować ją do swoich kulinarnych preferencji? Na szczęście jednak cała niezbędna wiedza, jaką musimy przyswoić o tym jaką patelnię wybrać zawarta jest w tym zwięzłym artykule. Przeczytanie go zwróci się nam w dwójnasób. Pozwoli zaoszczędzić czas podczas dokonywania wyboru, a także zabezpieczy nas od niepotrzebnych nerwów podczas smażenia.

Materiał wykonania patelni jest podstawowym i bezdyskusyjnie najważniejszym czynnikiem od którego zależy jej jakość. Zależy od niego w zasadzie wszystko. Począwszy od wygody użytkowania, kończąc na jakości dania, które w rezultacie otrzymujemy.

Bezsprzecznie najlepszym materiałem wykonania patelni jest nierdzewna stal. Jest ona także największym gwarantem jej jakości. Należy więc wybierać tylko i wyłącznie tego typu produkty wykonane ze stali nierdzewnej i szlachetnej. Zawsze będą one lepsze niż wszelkie ich odpowiedniki wykonane z aluminium. Jednak im lepsza stal, tym wyższa cena, którą będziemy musieli zapłacić.

Dla wielu z nas wysoka cena nie będzie jednak przeszkodą. Większą wartość mieć powinno zdrowie, a także komfort życia, które zapewnią nam przepyszne, niskokaloryczne posiłki. Stal nierdzewna ma też swoje oczywiste przełożenie na wytrzymałość produktu z którego został on wykonany. Patelnie stalowe dobrych marek odporne są na wszelkie urazy, zarówno te mechaniczne, jak i spowodowane najwyższymi nawet temperaturami.

Powłoki ochronne i nieprzywierające stalowych patelni

Kolejną kwestią, którą należy poruszyć są powłoki ochronne i nieprzywierające stalowych patelni. Obecnie prawie każda patelnia posiada jakieś powłoki ochronne, lub nieprzywierające. Mają one jednak zupełnie inne od siebie właściwości. Materiałem, z którego najczęściej są one wykonywane jest teflon.

Powłoki kamienne patelni stalowych

Lepszymi powłokami patelni stalowych są te wykonane z ceramiki i kamienia. Te ostatnie zaś dzielimy na marmurowe i granitowe. Na powłokach wykonanych z kamienia i ceramiki smażyć można praktycznie bez tłuszczu. Bardzo pozytywnie przekłada się to na nasze zdrowie. Wyłączając bowiem z naszego menu tłuszcz fundujemy sobie szczuplejszą sylwetkę, a co za tym idzie lepsze zdrowie. Materiały te są też znacznie bardziej wytrzymałe od teflonu.

Powłoki tytanowe

Warto jednak wiedzieć, że zdecydowanie górują nad nimi wszystkimi patelnie stalowe z powłokami tytanowymi. Jest to najtwardszy i najbardziej wytrzymały materiał wykonania patelni. Doskonale przewodzi on i zachowuje ciepło. Poza tym ze względu na jego wytrzymałość możemy używać na nim twardych, metalowych sztućców bez obawy uszkodzenia go.

Powłoki patelni stalowej GERLACH Solid Lite 22 cm. Źródło: Prymus AGD

Podsumowanie

Jak więc widzimy wiedzy potrzebnej do fachowego dobrania patelni – nie jest wcale dużo. Warto jednak ją posiąść – aby w oparciu o nią dokonać dobrego wyboru. Z całą pewnością okaże się ona pomocna także w przypadku późniejszego przygotowywania posiłków. Żeby mieć pewność dokonania dobrego wyboru – skupić się powinniśmy tylko i wyłącznie na dobrej jakości sklepach internetowych. Najlepszym przykładem jest Prymus AGD.