Coraz więcej osób decyduje się na wykluczenie ze swojej diety produktów zawierających gluten. U jednych jest to wynik świadomego wyboru, u drugich konieczność spowodowana nietolerancją glutenu, alergią na niego bądź celiakią. Brak glutenu w diecie oznacza konieczność rezygnacji z mąki pszennej. Na szczęście dzisiaj dostępne są różne mąki, w których tego składnika nie ma. Różne mąki bezglutenowe można obecnie kupić w naprawdę rozsądnych cenach. Są to produkty, które świetnie sprawdzają się w przypadku pierogów, pieczywa, ciast, naleśników, makaronu i klusek.
Jaką mąkę bezglutenową wybrać?
Mąki bezglutenowe w sklepie Ale Młyn to naprawdę szeroki wybór produktów, które nieco się między sobą różnią. Jeśli chcesz zacząć stosować w kuchnię mąkę bez glutenu, musisz pamiętać, że niektóre lepiej nadają się na ciasta, inne dobrze sprawdzą się w przypadku pierogów czy naleśników. Poznanie mąk bezglutenowych bliżej pozwoli Ci na dokonanie słusznego wyboru, a tym samym przełoży się na kulinarny sukces.
Czym charakteryzuje się mąka ryżowa bezglutenowa?
Jedną z bardziej popularnych mąk, które nie zawierają glutenu jest mąka ryżowa. Powstaje ona po prostu przez zmielenie ryżu. Najczęściej do jej produkcji wykorzystuje się ryż biały. Ten rodzaj mąki świetnie sprawdza się w przypadku:
- naleśników;
- różnego rodzaju ciast.
Sięgając po nią, musisz jednak pamiętać, że dość słabo się skleja. Oznacza to, że dobrym rozwiązaniem jest łączenie jej z inną mąką, na przykład gryczaną. Mąka ryżowa niezwykle korzystnie wpływa na nasz organizm. Urozmaica dietę, jednocześnie mobilizując układ odpornościowy do lepszej pracy. Dostarcza żelaza, magnezu, witamin z grupy B, a więc tych składników, które potrzebne są do prawidłowej pracy zarówno układu nerwowego, jak i sercowo – naczyniowego.
Czym charakteryzuje się mąka kukurydziana?
Inną mąką bezglutenową jest mąka kukurydziana. Powstaje poprzez zmielenie ziaren kukurydzy. Jej cechą charakterystyczną jest żółty kolor. Jest często wykorzystywana do przygotowywania tortilli i tacos, a więc tego, co jest stałym elementem kuchni meksykańskiej. Sprawdza się również w przypadku naleśników, jest dobra do ciast i pieczywa. Możesz sięgnąć po nią, kiedy chcesz wykonać panierkę. Jej plusem jest wyjątkowa lekkość, co sprawia, że świetnie sprawdza się w przypadku osób mających problemy z żołądkiem. Dostarcza magnezu, żelaza, cynku, witaminy A, która niezbędna jest do zachowania wzroku w dobrej kondycji.
Do czego wykorzystać mąkę owsianą?
Jeśli chcesz bądź musisz zrezygnować z mąki pszennej, możesz postawić na tą owsianą. Możesz sięgnąć po nią, piekąc pieczywo, ciasta czy ciasteczka. Świetnie sprawdza się w przypadku omletów, jest dobra do naleśników. To doskonałe źródło cynku, magnezu, potasu i wapnia. Jej atutem jest bardzo duża zawartość błonnika, co sprawia, że potrawy z niej przygotowane dobrze wpływają na pracę układu pokarmowego.
Mąki bezglutenowe w sklepie Ale Młyn kupisz naprawdę szybko i bez niepotrzebnych problemów. Decydując się na nie, pamiętaj, aby zastanowić się nad swoimi potrzebami, a także tym, do czego zamierzasz mąkę wykorzystać. Pozwoli Ci to wybrać produkt najbardziej dla Ciebie odpowiedni.
Dodaj komentarz